Освен в Монтана, Видин, Враца и Велико Търново, кандидат-студентите ще имат възможност тази година да се явят на тест по биология и в Разград. Те ще имат право на прием в 10 специалности на висшето училище, водещи до придобиване на образователно-квалификационни степени „Бакалавър“ и „Професионален бакалавър“. Решението за провеждане на изнесени изпити в Северна България произтича от доказано най-високия процент кандидати от тези региони.

Заявленията за явяване на предварителните изпити ще се подават електронно. Приемът им за изпитите в Монтана и Враца започва на 1 февруари и ще продължи до 12 февруари. Тестът по биология в Монтана е на 15 февруари, събота, в заседателната зала на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, а във Враца – на 16 февруари, неделя, в конферентната зала на хотел „Мира“. От 15 до 26 февруари кандидат-студентите могат да подават заявления за явяване на 29 февруари, събота, на изпита във Велико Търново, в конферентната зала на хотел „Алегро“ и във Видин, в конферентната зала на хотел „Ровно“. През същия период е и подаването на заявления за изпита в Разград, който ще се проведе на 1 март в ОУ „Никола Й. Вапцаров“.

По време на изнесените изпити кандидат-студентите на МУ-Плевен могат да се явят на тест по биология за бакалавърските специалности „Акушерка“, „Медицинска сестра“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Помощник-фармацевт“, „Медицински лаборант“, „Рентгенов лаборант“, „Опазване и контрол на общественото здраве“, „Медицинска козметика“, „Социални дейности в здравеопазването“ и „Социални дейности“ (платено обучение). В края на януари 2020 г. на сайта на висшето училище предстои да бъде обявена инструкция за онлайн подаване на заявления за изнесените изпити.

За поредна година Медицинският университет в Плевен през месеците март и април ще заложи на провеждане на предварителна изпитна сесия на място за кандидат-студенти. Резултатите от нея имат еднаква тежест в балообразуването като изнесените и редовните изпити. Тестът по биология за бакалавърските специалности е на 22 март, с период на подаване на документи на място и онлайн от 7 март до 18 март. В същия период се приемат документи и за изпита по биология за магистърските програми по Медицина и Фармация. Изпитът по химия за „Медицина“ и „Фармация“ е на 5 април, а подаването на заявления е в периода 7 март – 1 април.

Ако оценката от изнесените или предварителните изпити удовлетворява кандидат-студента и реши да не се явява на редовната изпитна сесия през юни и юли, той задължително трябва да подаде документите си и през юни, за да посочи желанията си за участие в класирането по специалности. Кандидатите за бакалавърските специалности могат да кандидатстват само с оценката по биология от държавен зрелостен изпит или с оценка от друга матура по избор, без да се явяват на изпит. Висшето училище признава за изпитни оценките над 5.50 от национални олимпиади и състезания по биология и химия за текущата година.

На сайта на висшето училище в раздел „Прием 2020“ е поместена пълна информация за специалностите, местата и таксите на обучение, по които МУ-Плевен осъществява прием за новата академична година, датите на изпитите и актуализирания Правилник за прием на кандидат-студенти. Чрез сайта всеки зрелостник може да подаде документи онлайн, да провери залата за явяване на изпит, както и получения резултат.