Медицинските работници в цялата страна настояват от месеци за промяна на условията им на труд, както и на възнаграждението им, което да стигне 1120 лв. До момента за тази цел правителството отпусна 30 млн. лв. от бюджета, които бяха предназначени най-вече за увеличаване на заплатите и то предимно в по-малките населени места и отдалечените райони. Бяха освободени и още 50 млн. лв. от резерва на здравната каса също с тази цел. Здравният министър Кирил Ананиев обеща, че първото увеличение на заплатите си медицинските работници ще получат с юнските и юлските си заплати. Той изготви и методика за остойностяване на труда на лекарите и медицинските работници, но тя все още се обсъжда от работодатели и синдикати.

"Работим в много намален състав, не ни се плаща извънреден труд, често сме по един човек", разказа една от лаборантките във видинската болница.

Нейна колежка акушер-гинеколожка обясни, че излиза от нощна смяна и отива да работи в друг медицински център, защото средствата не й достигат.

Много от работещите издържат и студенти, на които се налагало да работят, за да помагат на семействата си, споделиха още те.