© илюстративна

Полицията вече е предупредила населението за възможна опасност от евентуални нападения над домашни животни. От гранична полиция са заснели стъпките на животното в калта и според размера на лапата й, то е много голямо.

„Въпреки, че я мислим за тромава, мечката е доста подвижна и е възможно за няколко часа да дойде и тук. То е много близо. Предупредиха ни да внимаваме, даже вечерта дойдоха, ама то е планина. Знаете, че в природата няма празно място. Колкото повече намаляват хората, толкова повече се увеличават дивите животни. Предупредили сме всички. Надяваме се да не е стръвница и всичко да е нормално. Все пак имаме го предвид, ще вземем мерки..." – е заявил кметът на Стакевци.

България е сред малкото страни в Европа, където мечки могат да се видят в естествена среда. Тя е третата, наред с Румъния, Финландия и Швеция по численост на жизнена мечешка популация. У нас кафявата мечка е защитен вид според Закона за биологичното разнообразие. С настъпващите демографски и социално- икономически промени обаче, като обезлюдяване, обедняване и застаряване на жителите на планински и полупланински райони, се съобщава и за случаи на нападения на мечки над домашни животни, пчелини и овощни дървета.

В Салаш и Стакевци живеят по 100-тина човека. Седем души е населението на село Крачимир, което се намира между двете по-големи села.

През 2010 г. бе регистриран и първият случай на нападение на мечка над човек, завършил с фатален край.

Източник: bnr.bg