„Деветмесечието е финансово стабилно. Можем да посрещнем изключително рязкото поскъпване на тока и парното, но имаме два пъти и половина увеличаване на разходите за ток и газ, съпоставими с предишни периоди“, каза директорът на здравното заведение д-р Соня Съботинова

Най-висок е делът на разходите за работни заплати и осигуровки - 83,14%. Съществено увеличение има и за закупуването предимно на антигенни тестове за COVID-19. Съвсем логично е и увеличението на разходите на медицински консумативи и лекарствата, като това произтича от нарасналите нужди и по-големи закупувани количества.

Преминалите болни през изминалите девет месеца са 2693, като разхода за един пациент е нараснал средно с 43.42%.

От болницата отчитат и нарастване на разходите за външни услуги, тъй като през тази година се е увеличило използването на специализирани лаборатории за извършване на изследвания, наложени от методиката за лечение на COVID-19, като по това перо към 30 септември са изразходени 14 526 лв.

Тенденцията на нарастване на разходите ще продължи и до края на годината, следвайки повишаване на цените на основните енергоносители и нарастващата нужда от медецински консумативи и лекарствени продукти, обясни директорът на общинската болница.

Освен нарастването на разходите за текущите нужди, се налага и подмяна на важна медицинска апаратура, обясни д-р Съботинова.

„Много е важно да се закупи скенер, защото той е изключително стар. След като преведохме проучване, решихме това да бъде внесено като предложение за следващото заседание на Общинския съвет в Мездра. Постепенно се опитваме да подменим обзавеждането. За пореден път чакаме да мине вълната, за да можем да подобрим условията за пациентите“, обясни директорът на здравното заведение.

От доклада анализ е видно, че подобрените показатели в него са продължение на тенденцията от 2020 г. за постигане на икономическа стабилност на лечебното заведение на пазара на медицински услуги. И през този период болницата в Мездра е финансирана, както от Министерството на здравеопазването, така и от Районната здравноосигурителна каса във връзка с борбата срещу COVID-19.