Протестиращите заявиха, че няма да подпишат новите си трудови договори, имаше и закани за колективно напускане. При недоволните медицински специалисти излезе и изпълнителният директор на МБАЛ - Враца, Евгени Любенов, който беше посрещнат с освирквани. Чуха се и призиви, "да си ходи там откъдето е дошъл". Единственото му обяснение за ситуацията в лечебното заведение и натрупаните дългове бе, че лошото състояние на болницата е благодарение на предишните ръководства. Това изказване отново предизвика възмущението на протестиращите и дори псуване от страна на гражданин, явно опарен от дереджето на лечебницата. Любенов запази завидно спокойствие и обясни, че на този етап единственото увеличение, което може да предложи болница е по около 60 лева над минималната заплата, тъй като месечно здравното заведение превеждало на кредитори над 360 000 лева.

Протестиращите за пореден път назоваха исканията си не само за достойно заплащане на техния труд с който спасяват човешки животи. Те настояха за промяна в Закона за съсловните организации, еднаква основна стартова заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата – поне 2 минимални работни заплати за страната. Специалистите по здравни грижи отново поискаха допълнителните възнаграждения с регламентирани правила, почасово заплащане на нощния труд - 3 лв. на час, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1,2% на година. Пред омбудсмана медицинските сестри, подкрепени и от лекари, заявиха че настояват за задължителен за всички структури в здравеопазването Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ и възможност за регламентиране на самостоятелна практика на специалистите по здравни грижи чрез договори с НЗОК.

Мая Манолава обясни, че е дадена поредна отсрочка, в която здравният министър трябва да направи своите анализи за ситуацията, за да се постигнат справедливите искания на медицинските специалисти. Тя беше категорична, че прехвърлянето на топката от Министерството на здравеопазването до ръководството на болницата и обратно е некоректно, неприемливо и нагло към здравните специалисти и към гражданите на Враца. "Ако не могат да се справят да дойдат други, които ще се справят" - заяви Манолова. На протеста стана ясно, че здравните работници настояват министър Ананиев да дойде във врачанската болници, за да види с очите си нейната агония. Те бяха категорични, че слухът, че ще го замерват с яйца не е верен.

Да подкрепят колегите си в Враца за протеста пристигнаха медицински сестри от Пазарджик, Козлодуй, Криводол, Бяла Слатина, Видин и от село Стойките, община Севлиево. След като изразиха недоволството си пред сградата на болницата, всички заедно препълниха района пред Общината във Враца, включвайки се и в Националният протест на колегите си от цялата страна.