"Няма село в България, в което да не са получени десетки пликове с книжа от арбитражни съдилища. Поголовно се съдят граждани, коментира омбудсманът Мая Манолова. Според нея става въпрос за 20-30 лв. задължения отпреди 15-ина години. "За жълти стотинки колекторски фирми печелят милиони", заяви тя.

"От началото на мандата ми съм засипана от оплаквания от граждани, които са осъдени от арбитражен съд, без дори да са осведомени. От схемата се възползват колекторските фирми, които търсят отдавна погасени по давност задължения". Това заяви Манолова по БНТ. По думите ѝ липсват изисквания да се води архив на тези дела, темата е "отворена врата" за злоупотреби.

102 000 арбитражни дела са заведени в Софийския арбитражен съд. "Няма никакъв регламент, който да представя изисквания към това как може да се създаде арбитражен съд, т. е. има отворена врата в полето за всякакви злоупотреби. Това е узаконен бандитизъм, узаконен рекет, защото решенията на арбитражните съдилища се ползват със същата сила като решенията на гражданските съдилища. Осъждат се хора, които изобщо не знаят, че срещу тях се води дело. Злоупотребите вече добиват характер на пандемия", подчерта Манолова.

Събирането на тези задължения се извършва със заплахи и силово, а от пропуските в законодателството се възползват колекторски фирми, фирми за бързи кредити и монополни дружества", се казва в съобщението на омбудсмана. Предвиждат се промени в Гражданския процесуален кодекс, в Закона за защита на потребителите и в Закона за международния търговски арбитраж. В България функционират над 20 арбитражни съдилища към най-различни работодателски организации и асоциации. Тези съдилища са извън държавната съдебна система. Задължителна предпоставка спор да бъде решен от арбитражен съд е и двете страни по него да са съгласни на това.

Източник: БНТ