Матурите ще се проведат на 1 и 3 юни и ще започват с час по-късно - в 9 часа.

На 2 и 4 юни ще могат да се проведат допълнителни държавни изпити.

НВО за учениците от 7 клас ще се проведе на 15 и 17 юни.

Няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина, увери министър Вълчев. Новините съобщи на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Лириката на Вапцаров, материалите по Димитър Талев и Димитър Димов няма да влизат в съдържанието. Ще има обаче материали от електронното обучение. Министър Вълчев смята, че то е дало резултат и затова ще бъде включен материалът в електронната форма на обучение. Без Първата световна война в материала по история и елементарните частици по математика в матурите. Повече информация ще бъде публикувана на сайта на министерството.

В изпита по БЕЛ след седми клас няма да влизат сложно изречение и сложно смесено изречение, както и Бай Ганьо, Йовков и др. От математиката отпадат неравенствата и успоредници в изпита след седми клас.

Лятото ще се проведат присъствено или частично присъствено част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени.

"Към настоящия момент считаме, че е голям рискът от това да се събират на едно място деца, за да работят детските градини. Около 30-40% от родителите биха си пуснали децата в детските градини". каза министър Вълчев.

"Считаме, че тази и следващата седмица детските градини не трябва да отварят врати", каза той. Темата е наистина проблемна призна той и заяви, че най - вероятно ще бъде удължен платеният отпуск на персонала в градини и ясли.

"Надяваме се, лятото, когато вирусът, когато отихне да се организират дейности, както в училище, така и в детски градини", каза министърът.

"Всички деца, които са в четвърта група ще си получат удостоверения за завършена градина, за да се запишат за първи клас. Да, те няма да са така подготвени като децата от предните години", поясни Вълчев.

"Лятната ваканция няма да бъде отменена", увери още министър Красимир Вълчев. Провеждането на балове не се препоръчва на този етап обаче, каза той.