Тази година няма нито една пълна шестица и по математика и български език и литература на матурите в област Враца. Почти всяка трета оценка от националното външно оценяване по математика за учениците от седми клас е двойка. От явилите се на изпит 1 502-ама, двойките са 503. Предходната година слабите оценки са били 431, въпреки, че тази година са се явили 100 ученика по-малко от 2015-та.
Слабите оценки по български език и литература са 217, което също е повече от тези на миналогодишните изпити, съобщи началникът на РИО във Враца Галина Евденова. Учениците получилите двойки няма да могат да кандидатстват за профилираните гимназии. Експертите смятат, че слабите резултати да се дължат на факта, че тестовете от националното външно оценяване са подобни на тестовете „Пиза“, които не са застъпени във всички училища от областта. Те обаче твърдят, че учениците не могат да решават практически задачи и това е една от причините за слабите резултати.
Причина за слабия успех на децата трябва да се търси и у семейството- твърдят преподавателите. Училищата, в които преобладават слабите оценки, ще бъдат проверени и ще им бъде оказана методическа помощ.