Днес в цялата страна се проведе задължителната матура по български език и литература за зрелостниците и националното външно оценяване по български език и литература за VII клас. В община Мездра дванайсетокласниците се явиха на държавен зрелостен изпит в градските СОУ „Иван Вазов”, ПГ по механизация на селското стопанство, ПГ „Алеко Константинов” и в СОУ „Св. Климент Охридски” - Зверино.

Форматът на матурата по български език и литература е тест, който включва въпроси с избираем отговор; въпроси, изискващи кратък свободен отговор и създаване на текст. Зрелостниците имат възможност да избират в какъв жанр да създадат аргументативния текст - интерпретативно съчинение или есе.

Рано тази сутрин бе изтеглена темата за писане под №13. Името на автора и неговото произведение стана ясно час след началото на изпита - в 9.00 ч., а именно - повестта „Гераците” от Елин Пелин.

Зрелостният изпит се провежда при засилени мерки за сигурност: камери за видеонаблюдение със звук, точно определени места за учениците и разбъркани въпроси в тестовете. Повече от 14 хиляди души в цялата страна следят за опити за измама в залите за изпит, коридорите и тоалетните в училищата. Мездренската гимназия е сред училищата, които се контролират чрез видеокамери директно от просветното министерство.

Изпитът на седмокласниците започна в 10.00 ч. и се проведе в два модула. Първият продължи 60, а вторият - 90 мин. Изтеглен бе Вариант II за националното външно оценяване по български език и литература за VII клас. Резултатите от него ще бъдат обявени на сайта на МОН до 3 юни, а тези от матурите - до 10 юни.

В петък е втората задължителна матура по избран от зрелостниците предмет и националното външно оценяване по математика за седмокласниците.