Отборът в състав Преслава Кузова, Илина Павлова, Мартина Маринова, Виктория Кузманова и Христиан Младенов изтегли последния, дванайсети стартов номер в състезанието и най-трудната тема от конспекта – първата, засягаща същността на Европарламента, устройството му, парламентарните групи в него и механизмите, по които институцията функционира. Въпреки напрежението и проточилото се във времето състезание те успяха да впечатлят журито и публиката и да постигнат успех.

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици ще участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, ще разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език.