Маршрутът между София и Мездра (през дефилето) – става все по-привлекателен за велосипесипедисти, както на професионално, така и на любителско ниво. Пътят е хубав, и няма голямо движение. За съжаление има много локални сметища от битови отпадъци, които някой почиства, а след това изникват нови (коментират спортистите в социалните мрежи).

Този ръст на интереса към този маршрут - показва едно от най-известните мобилни приложения Strava (социалната мрежа на велосипедистите, в превод от шведски – стремеж) според която по маршрутът София-Мездра вече има 69 активни последователи и състезатели. А има в пъти повече състезатели не-ползващи даденото приложение.

Приложението доказва нарастващия интерес към маршрута. Също така е полезно с това, че дава точни статистики и данни, както за маршрутът, за промените в надморската височина, така и да се поставят рекорди за еднакви маршрути в различни времеви периоди на база на точно зададен маршрут, който самите велосипедисти си избират. От приложението се възползват предимно жители на столицата и чужденци, както и велоклубове, защото има такса в размер на около 20 лв. на месец за ползването му със пълна функционалност. Най-бързо от центърът на София до табелата на Мездра по 102 километровата дистанция е стигнал софиянецът Г. Челебиев – за 4 часа и 10 минути.