Тази година обаче една от най-високите оценки заслужи Мария от Враца. Много ще се запитат коя е Мария и защо е толкова изненадващ резултатът й?

Ето защо ще ви разкажем нейната историята, споделена от директора на школата Надежда Бенинска. Една история за силния дух, за вярата в себе си, за това, че няма невъзможни неща…

Мария Александрова живее във Враца и е дете със специални образователни потребности, според популярния термин. Тези специални образователни потребности касаят нейното тежко физическо състояние, но не и будният ѝ, любознателен ум. И със сигурност не пречат на ослепителната усмивка, която винаги краси лицето й.

Всеки ден (по-скоро всяко денонощие) за Мария и нейната майка Зорница е борба. Борба с обстоятелствата, борба с материята, борба с гравитацията. Мария е прикована на едно място, не може да ходи, трудно ѝ е да използва ръцете си и дори да контролира тялото си в седнало положение. Нейното състояние ТЕЛК нарича 100% намалена работоспособност.

Въпреки че не ѝ е лесно да използва ръцете си, Мария умее да пише, както и да работи с компютър. Просто го прави по-бавно от останалите, макар често да мисли по-бързо от тях. С високия си интелект, тя с лекота усвоява знания, но трудността идва при представянето им. Тя е от различните деца – онези, които днешният забързан свят няма достатъчно време, нито достатъчно търпение да изслуша…

Мария е ученичка на Advance Language School от пет години. Обучава се индивидуално в домашни условия, а нейна учителка по английски език е Невелина Първанова. Година след година, Мария трупа знания и напредва с лекота в чуджоезиковото обучение, когато през изминалата учебна година (2017/2018) решава, че иска да защити и удостовери знанията си със сертификат на Кеймбридж, а именно да се яви на изпита Cambridge Advanced English. И тук започва нова битка с обстоятелствата, под формата на дълга и мъчителна кореспонденция…

Изпитът CAE се провежда под шапката на University of Cambridge ESOL Examinations. Единственият компромис, който Мария моли да ѝ бъде направен, е да бъде удължено времето на изпита, поради посочените по-горе обстоятелства, както и да бъде осигурено присъствието на майка ѝ в изпитната зала, за да може да я намества в количката, когато това се наложи, тъй като изпитът продължава от 9.30 до 17.30 ч с кратки почивки между отделните компоненти.

И последва дълга кореспонденция на няколко нива. Писма, преведена на английски, документация от ТЕЛК, въпроси, изясняващи състоянието на Мария и непристигащи отговори…

Случаят Мария се превръща в прецедент за University of Cambridge ESOL Examinations, които никога до сега не са се сблъсквали със случай на 100% намалена работоспособност, макар ежегодно да провеждат изпити по цял свят.

Желанието на Мария е прецедент и предизвикателство. От една страна, не могат да го отхвърлят с лека ръка, но от друга, при тези изпити всякакви компромиси са недопустими за Кеймбридж. И в края на юни пристига дългоочакваното решение: Мария може да се яви на изпита. Времето за отделните компоненти ще бъде удължено. Но майката няма право на присъствие в изпитната зала…

Мария и Зорница приемат решението на Кеймбридж. На изпитната дата -25.07, потеглят от Враца за София, заедно с учителката на Мария, Невелина Първанова. Майката и учителката нямат право на присъствие в изпитната зала, но ще ѝ дават кураж по време на почивките, ще я обгрижват и насърчават, ще ѝ помагат просто с обичта си.

Изпитът се провежда в базата на BRITANICA Exams и продължава цели 8 часа. Можете да си представите какво означава това дори за човек, без никакви физически проблеми. А какво означава за Мария…!? Нещо, като изкачване на Еверест без кислородна маска.

И тук идва най-хубавата част. Преди няколко дена Мария научава резултата от изпита. Тя не просто е успяла. Оценката е „B”, като една точка я дели от максималния резултат „A”!... Една единствена точка!

Престижният сертификат на Кеймбридж CAE ще бъде връчен на Мария Александрова лично от BRITANICA EXAMS. Тя ще получи и специална грамота за изключително постижение в чуждоезиковото обучение от ADVANCE Language School.