- Може ли да сте по-конкретен?

- Например, преди седмица съвместно с няколко институции бях на оглед на част от закритото военно поделение, в което са настанени роми. Няма нужда да споделям, че гледката беше "зашеметяваща'. Това, което ме провокира да отида, е непрестанното тормозене от страна на ромското население към охранителите на военната зона. От снимките, които успях да направя, ясно се вижда, че около сградата, която те обитават, всичко е призрачно, няма прозорци, няма "дървен материал', дори няма под.

Така, това е малко по-страничен проблем. Всеки знае тази закономерност в ромска общност - ток, вода, "клозет'-баня, прозорци, хигиенни навици - първите на аванта, а без другите си може. Проблемът е много по-сериозен и по-задълбочен, но за да се разисква е нужно голям обем от написани страници, обективно мнение от страна на институциите, които се занимават с тези проблеми, доза субективно мнение в посока на това как всеки би се справил с проблема.

- Смятате, че хората от ромската общност са неконтролируеми?

- Такива са, защото липсва контрол, осъществяван от държавата, местната власт, законите, строгостта на институциите и най-вече желанието да се справим с проблема! Сигурен съм, че не е лесно да се живее в такива условия, но те сами си ги правят! Когато се подаде ръка, отсрещната страна също трябва да го направи. Спомням си момента, в който тези 9 семейства бяха преместени в затвореното военно поделение. Ето го акта на подаване ръка. Когато от сламените къщи, без покриви и стаи, бяха преместени в сграда, която е много по-добра за живот.

Община Враца постоянно търси решение на проблема, но казусът е много по-сериозен от това, което се вижда. А сега? В какво се превърна и тази сграда? Оставям мнението на вас! Тук е важно да се зададат и няколко въпроса: Кой, кога, защо и как е настанил тези роми там? Защо досега не се е извършвал контрол над тях? Как и по какъв начин те ползват ток и вода? Дали децата ходят редовно на училище и детска градина? Минавали ли са медицински прегледи? Дали други ромски общности на нашата територия също живеят така? Изчаквам становището на компетентни институции и ще изляза с конкретни мерки и предложения.

- Знам, че сте настоятелен за официално учредяване на Доброволното формирование към Община Враца?

- Да и съм изключително горд, че сме на финалната права и съвсем скоро нашият град ще има такава група от хора, които да помагат при бедствия и аварии. Това е благородна кауза, която е в помощ на цялото ни общество. Близо две години с колегата Красимир Ангелов се борим със зъби и нокти, за да просъществува формированието. Осигурили сме в настоящия бюджет и средства за първоначалните дейности по сформирането. Приканвам всеки, който иска да получи допълнителна информация или проявява интерес да се включи, да се свърже с нас. Нека да покажем на врачани, че можем!

- На една от сесиите предложихте осигуряване на условия за спорт на младежите!

- Едни от моите приоритети са и детските площадки и спортни съоръжения. В най-скоро време, по мое предложение, ще бъдат отпуснати пари за ремонта на две футболни игрища - в ж. к. "Дъбника“ (до РУМ) и в ж. к. "Сениче“. Общината полага големи усилия за спорта, както за инфраструктура, така и за клубовете. Сигурен бях, че ФК Ботев (Враца), ще се завърне там, където му е мястото - във Висшата лига по футбол на България! Направиха го нашите момчета, заедно с треньорите и подкрепата на кмета Каменов.

- Какво бихте казал за състоянието на врачанската болница?

- Тук бих дал само и единствено субективното ми мнение, защото не искам да се политизира или каквото и да е било друго. Според мен става въпрос за проблем не от днес или вчера и не само в нашата държавна болница. Много други болници са на същия хал. Трябва да има различна стратегия по отношение на болниците, които са държавни. Докато всеки обвинява другия и казва: "Ти го направи!“, нека се вземат мерките, независимо какви, и болницата да функционира нормално!

- В нашата област се намира един от най-важните и стратегически обекти в България - АЕЦ "Козлодуй", затова Ви питам какво мислите за проекта АЕЦ "Белене"?

- АЕЦ "Козлодуй" дава препитание на над 1000 семейства във Враца и на много повече в областта ни, както и в съседните. С излизането на информацията за строежа на АЕЦ "Белене" и размразяването на проекта, България наистина ще бъде сериозен фактор в енергетиката на световно ниво. Но мен ме притеснява друго и не мога да не изкажа публично своето мнение. Новите блокове и мощности, според мен, трябва да изградят на съществуващата площадка за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй'. Доводите са хиляди. Изградена инфраструктура, много по-евтин проект за изпълнение, обучени кадри и т. н. Искрено се надявам, че има шанс това да се случи в Козлодуй, защото нашият регион се нуждае точно от това - нови работни места. Враца е свързана и винаги ще бъде свързана с ядрената енергетика на България. Дано хладният ум надделее над политиката в това отношение.

- Не знам добре ли карате колело, но Ви пожелавам от работата Ви като общински съветник да има добри резултати в услуга на гражданите.

- Нека не звучи като шаблон, но аз наистина смятам, че съм общински съветник точно за това - да служа на гражданите. Така смятам.