Целеви средства за общините, които ще изберат местни обществени посредници. Това предложение направи националният омбудсман Мая Манолова. Според нея именно финансови средства спират кметовете да се назначат местни защитници. Тя посочи още, че от 265 общини в страната ни функционират само 12 местни омбудсмана.

Една от пречките да се избере местен омбудсман е, че според текстовете в Закона за местното самоуправление и местната администрация е нужно да се постигне 2/3 мнозинство, което се оказва трудно постижимо, посочи Манолова:

"Много общини в момента полагат усилия, но не могат да постигнат този кворум".

За да се насърчи избирането на местни обществени защитници, Манолова предложи общините, които изберат такъв, да получат допълнителни средства:

"Разбираме къде ги стяга обувката кметовете, а именно, че това е допълнителен финансов ресурс за общините. Затова ще изготвим предложение до финансовия министър, с което ще настояваме за отпускането на целеви средства за общините, които ще изберат местни обществени посредници".

Друго предложение е общинските съвети на общините с население над 20 000 души да избират обществен посредник с обикновено мнозинство.

Източник: Dariknews.bg