Спортно-техническите нива "Златна роза" на БФХГ представляват система за оценяване на подготовката, подобряване на техниката и уеднаквяване изпълнението на основни упражнения в художествената гимнастика при най-малките, разработени от Мария Петрова, Мария Гатева и Мария Кънчева. Те са още една възможност за изява на всяко момиче и признание за труда, както на гимнастичките, така и на треньорите, които работят в клубовете.

В програмата са включени 10 нива, които покриват четири вида подготовка: техническа - с тяло и уред, физическа, танцова и музикално-творческа подготовка. Във всяко ниво се съдържат 10 основни групи упражнения - положения и позиции, стъпки, вълни, равновесия, въртения, скокове, акробатични упражнения, тестове за физическа подготовка, техника с уред и музикално-творческа задача.

Всяка гимнастичка, положила успешно изпита за съответното ниво, получава сертификат и специална шнола - розичка в цветовете на дъгата, която ще показва нивото, до което са достигнали - индиго, виолетова, синя, зелена, жълта, оранжева и червена.

Последните три шноли са с цветовете на медалите - бронзова, сребърна и златна. Така всяка малка грация ще се стреми да подобрява нивото си, докато получи златна шнола

Изпитната комисия бе в състав: Мария Петрова - вицепрезидент на БФХГ и президент на Техническия комитет на European Gymnastics, Мария Кънчева, член на Треньорската комисия към БФХГ и Любомира Казанова - треньор на ансамбъла жени на СК „Левски Илиана“, държавен шампион за 2019 г.

„Поздравяваме треньорите за работата, както и децата за волята и старанието в разучаване на важните елементи от основата на Художествената гимнастика” – заявява Мария Петрова, вицепрезидент на БФХГ и Президент на Техническата комисия на Европейската художествена гимнастика

снимки: Anna Nedkova Photography