Областният управител изслуша исканията на протестиращите и изясни основните аргументи, довели до така представения план-прием на ученици след VII клас.

"Държавният план-прием предстои да бъде окончателно финализиран на 30 март. Към момента кметът на Враца е съгласувал план-приема, като е разписал в предложението си по 4 паралелки в двете профилирани гимназии, по 4 паралелки в Професионалната техническа гимназия и Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, две паралелки в ПГ "Димитраки Хаджитошин“ и по една паралелка в петте средни училища в града. Това разпределение изравнява условията и дава шанс на всички учебни заведения да реализират прием след VII клас“, подчерта Малина Николова и изрази позицията си в подкрепа на решението на кмета на Враца да съгласува реалистичен и балансиран прием.

Предстои съгласуване на Държавния план-прием в Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Враца на 8 февруари.Така предложеният план-прием е основан на анализа и експертната оценка на Регионалното управление на образованието, съгласието и единомислието на регионалните и местни власти, работодателските организации и бизнеса-заяви Николова.