Те са частицата, крепяла българите през цялото време на несгоди и запазила народното самосъзнание живо. Те са олицетворението на чувствата и мислите на създателите си – певци, гуслари и гайдари. Те са едно цяло, съставено от частички от всеки, през чиято уста са минали. Те са нещо толкова лично, а в същото време нещо толкова обединяващо.

Всяка фолклорна песен е единствена по рода си. В нея са вплетени хиляди истории, животи и съдби. А пламъчето за създаването им идва съвсем спонтанно – на полето, на масата, дори в сънищата. Може би точно това ги прави вдъхновение за милионите хора, докоснали се до тях. Неслучайно именно българска песен лети в необятния космос – "Излел е Дельо Хайдутин" на неповторимата Валя Балканска, нареждаща се до имена като Бетовен, Моцарт, Бах.

Величието на тези талантливи българи е осезаемо и днес. Големите имена ни връщат в сравнително близката 2011 година, когато излиза и световноизвестният хит на Jason Derulo – Breathing. Да, той започва с български фолклорен ритъм като песента, от която е взет- "Пиленце пее", и е изпълнена от формацията "Мистерия на българските гласове". До онзи момент тя не е много известна, но именно след това нашият автентичен фолклор започва да доказва своето име в световен мащаб мейнстрийм музиката.

Малката революция, която българските фолклорни песни правят на световната музикална и кино сцена, продължава и през 2012 година. Именно тогава гласът на Стефка Съботинова и мелодията на "Притури се планината" са включени в саундтрака на филма Step Up: Revolution. Те са нещото, което се отличава и без съмнение прави огромно впечатление на милиони хора по целия свят.
В този ред на мисли няма как да пропуснем да споменем и световния хит "Stanga". Миксът е дело на израелския диджей Саги Абитбул, който работи с колегата си Гай Халива над този проект, а песента зад тяхното дело няма как да остане незабелязана, защото е различна от общия фон на поредния летен хит. И не само защото е българска, а и поради причината, че носи заглавието "Чичовите конье" и прави истински фурор на музикалната сцена – клипът й в YouTube има над 43 милиона гледания.

Още по-интересното е, че българската фолклорна песен вдъхновява Саги Абитбул не веднъж, а цели два пъти в рамките на по-малко от година. Това е нещо наистина уникално – израелски диждей, чиято муза да твори идва от културното наследсвто на България. Следващият му проект е озаглавен "Mariko", а песента зад него се казва "Мари, Марийко, карагьозлийко".

Източник:actualno.com