На срещата присъстваха фасилитаторът / съдействащ на, подпомагащ/ .Александра Райкова, здравният медиатор Наталия Павлова, медицинското лице Елвира Еленкова и представителите на координационния екип – Нели Минева, Елена Нанова и Благовеста Иванова.

Спешните проблеми, които местната активна група на ромската общност е идентифицирала и предложи за обсъждане с общинския координационен екип, са следните.

Изместване на автобусната спирка, която се намира на ул. „Христо Ботев” №90 (в кв. „Станкето”), тъй като в момента се намира на основна пътна артерия. Предложението е ученическият автобус да се връща по стария път Моравица-Мездра и да спира на безопасно място за децата. Почистване на боклуците, които са изхвърлени и поставяне на ограда на „Принчовец”, за да се предпазят децата. Желаещите в района са изявили желание да се включат в почистването. Поставяне на улично осветление на крайните улици – ул. „Христо Ботев”, блоковете при „Енергото” и село Моравица. По-често сметоизвозване в крайните квартали. Изграждане на видеонаблюдение на основни пътни артерии, с цел повишаване на контрола.

След обсъждане на проблемите и вариантите за тяхното разрешаване, бе взето решение служители на общинско предприятие „Чистота” да проверят дали има повреда и липсват ли осветителни тела на посочените места в т.3, ще се проверят възможностите за решаване на проблема със спирката в квартал „Станкето” и къде може да се поставят камери за видеонаблюдение.

Относно молбата за поставяне на ограда, координационният екип отговори, че преди време е имало поставена, но впоследствие тя е изчезнала. Двете страни се разбраха да се срещнат на терен с живеещите в района и да обсъдят този проблем. Предложението за по-често сметоизвозване няма да бъде одобрено, тъй като то става по график и според определен данък.