По създадена вече традиция, на териториално разделение между училищата от Видин ще се сформират два отбора от най-добрите ученици, които ще играят помежду си в демонстративната баскетболна среща. За състезателите са закупени атрактивни екипи от Общината, които ще останат като подарък за младите баскетболни звезди.

Както винаги, по време на надпреварата ще се организират игри с публиката, като най-интересната ще е за точно попадение от централната линия с награда от 130 лв. Ще се проведат традиционните конкурси за най-атрактивна „забивка” и за най-точна стрелба от линията за „трите” точки и др. Доброволци от Общинския младежки съвет за превенция на зависимости ще раздадат на всички присъстващи червената панделка - символ на съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН.

Световният ден за борба със СПИН се отбелязва на 1 декември. Мотото на АНТИСПИН кампанията за 2018 г. е "Узнай своя статус!". Тя е насочена приоритетно към младите хора, а стремежът на организаторите е да бъде популяризирана услугата за безплатно и анонимно изследване за ХИВ.