В своето изследване Любомир Шопов засяга темите за сигурността на българската държава, османското иго, Руско-турската война 1877-1878 г. и Освобождението на България, Балканските войни и геноцида над тракийските българи през 1913 г., изселническия въпрос, заплахите, продиктувани от агресивните неоосманистки доктрини, българският етнически модел, циганският въпрос и др.

Авторът е посветил книгата си на 100-годишнината от рождението на своя баща - генерал-полковник Григор Шопов (1916-1994 г.), дългогодишен шеф на Държавна сигурност и на неговите колеги от ДС.

"Целта на тази книга е не да противопоставя, сподели Любомир Шопов, а да даде възможност, път за излизане от това унизително положение, в което България търпи жестоки загуби по отношение на държавната си сигурност. Имаме уникален шанс да намерим прагматични решения, с които да отстояваме твърдо българските национални интереси по турския въпрос”.

"Турският въпрос и Държавната сигурност” е третата книга на Любомир Шопов след "Отдел „Трети” (2012 г.) и "Геноцид” (2014 г.), които преди време също бяха представени в Мездра.

Това изследване е първа част от замислената от автора трилогия по проблемите на държавната сигурност на България. Работното заглавие на книга втора е "Измяната”, а на книга трета - "Изходът”.