В Мездра стартира Лятна академия „Патиланци” за деца, чийто родители са ползватели на социалната услуга „Осигуряване на безплатен топъл обяд 2016”. Съвместната инициативата е на Общинския център за социални услуги и дейности и на Фондация „Мисия”. Целта на лятната академия е да запълни свободното време на подрастващите от социално слаби семейства с нещо интересно и стойностно, което да ги мотивира да се хранят здравословно, да спазват добра лична хигиена, да четат, рисуват и творят.

Мотото на инициативата е „Играя, тичам, сричам, слънцето обичам, правилно се храня, зъбите си мия и опитвам да открия в мойто лято - детската магия”.

Лятната академия ще продължи три седмици - до края на месец юли, като ще премине в три модула. Първият, който се проведе днес в социалния комплекс, бе посветен на невероятния свят на книгите и бе под наслов” „Ела при нас, забавлявай се, чети и в любим герой се превърни”. По време на заниманието малките палавници четоха обикнати детски книжки - „Патиланци”, „Пипи Дългото Чорапче” и др. Същевременно всяко дете имаше възможност да си избере свой любим герой и с помощта на специални боички за лице да се превърне в него.

Празникът на приказните герои продължи с музика и танци. Децата бяха зарадвани с много лакомства, всяко едно от тях получи и подарък - детска книжка, с която да продължи своето приключение в света на приказните герои и вкъщи.

Следващите два модула с децата на Мездра ще се състоят на 20 и 27 юли. Вторият модул е под мотото „За да играем всели игри, трябва нищо да не ни боли”. Специален гост-лектор ще бъде д-р Ирена Видинова, зам.-директор на Районната здравна инспекция - Враца.

Третият модул е ателие за малки художници - рисувам своята мечта: „Ще творим и бляскава изложба ще си уредим”. Той да се проведе в Археологически комплекс „Калето”.