На 18 февруари цяла България свежда глава пред подвига и саможертвата на своя „един син...“, посветил делото и живота си на Отечеството – Васил Иванов Кунчев – Левски. В деня на Апостола,възпитаниците на ПГ „Алеко Константинов“подготвиха кът, посветен на Васил Левски, под наслов „По следите на Дякона Левски“, проследяващ последните дни от живота му – от залавянето, до бесилото. Слово за Апостола поднесе Ягода Григорова, ученичка от IX –б клас.

Бе подредена и изложба графика на портрети на Апостола, дело на възпитаници на гимназията.

Вече девет години „алековци“ спазват традицията да провеждат състезанието „Лъвски скок“ по примера на Левски, получил това прозвище, защото успял да прескочи голям и широк трап , като истински лъв.

За идеята и началото на състезанието разказа учителят по физическо възпитание и спорт Христина Стоянова. Тя сподели, че идеята се е родила спонтанно през 2013 година от ученици в Х клас Випуск- 2015 година. Победители в първото състезание са Никола Дерменджиев и Иван Илиев.

В тазгодишното издание взеха участие учениците от XI и XII клас. В надскачането се включиха 10 кандидати за първото място. За първи път претендентите се надпреварваха в две дисциплини – традиционният скок от място, така както е скачал самият легионер Васил Иванов, и троен скок от място.

За поредна година Красимир Генов от XI-а клас бе безапелационен и в двете дисциплини. Той регистрира резултат от 2.63 м от място, следван от Янис Кацарски (XI-б) – 2,55 м и Лъчезар Минчев (XII-а) – 2,40 м.

В тройния скок Красимир постигна впечатляващ резултат от 8, 15 м, следван от Асен Асенов (XI-б) – 6, 90 м и Янко Вълчинов (XI-б) – 5, 40 м.