Локомотив (Мездра) няма да играе през новия сезон в професионалния футбол. Това стана ясно, след като от БФС обявиха новата структура на първенствата за следващия сезон 2016/17 г. От есента мездренските "железничари" ще се състезават във "В" група, която вече е с ново име - Трета лига.

14 отбора ще участват в новия елитен шампионат, който ще се казва „Първа професионална лига“. Първенството ще стартира на 30 юли. Вчера се проведе последната среща между представители на професионалните клубове, работната група от БФС и холандската фирма Hypercube, която е консултант по проекта. На нея не бе поканен представител на изпадналия от "Б" група Локо (Мездра).

Специалистите от Холандия представиха на клубовете 3 различни варианта за формата на новия шампионат, като разясниха на присъстващите предимствата на всеки един от тях. След подробната презентация, клубовете решиха чрез гласуване и избраха с пълно единодушие формата.

Първенството ще се проведе в 2 фази. В първата отборите ще изиграят общо по 26 мача всеки срещу всеки, след което ще бъдат разделени според класирането на група от 6 отбора, които ще се борят за титлата и право на участие в турнирите на УЕФА в общо 10 мача (по 2 мача всеки срещу всеки) и долна група от 8 отбора. Долната осмица ще се състои от 2 групи от по 4 отбора, които ще изиграят 6 мача всяка, след което първите 2 отбора от тези групи по системата на директни елиминации ще се срещнат помежду си (първият от първата група срещу втория от втората група и вторият от първата група срещу първия от втората група) в два мача, изиграни по европейските правила с правило за гол на чужд терен. Победителите от тези двубои ще изиграят още 2 срещи помежду си - те ще определят кой от тях ще срещне последния отбор от първата шестица, който получава право да участва в евротурнирите на негов терен в един мач и ако го победи, ще заеме неговото място в Европа.

Останалите четири отбора от двете групи в долната осмица, подобно на първите, ще изиграят по 2 мача помежду си (третият от първата група срещу четвъртия от втората и четвъртият от втората група срещу третия от втората група). Двата отбора, които загубят тези мачове, ще играят още две срещи помежду си, за да определят кой от тях ще изпадне директно в по-долната дивизия и кой ще играе бараж срещу втория в класирането от Втора професионална лига. Двата отбора, които победят, също ще играят 2 мача един срещу друг, като победителят ще запази мястото си в Първа лига, а победеният ще играе бараж срещу третия в класирането от Втора лига. Точките от редовния сезон няма да се делят на половина и ще се запазват в следващата фаза.

Клубовете гласуваха единодушно и за осъществяването на периодичен контрол и инспекция на терените, който ще се провежда на всеки 3 месеца от специална комисия с представители на ПФЛ.

Правилото за играч до 21 г. засега се запазва, като предстои да бъде обсъдено от Изпълнителния комитет на БФС.

Форматът на Втора професионална лига се запазва в същия вид с 16 участника, които играят 30 мача всеки срещу всеки на разменени гостувания. Първият в класирането печели директно промоция за Първа професионална лига през следващия сезон, вторият и третият играят баражи с определените в пресявките отбори от елита. Последните 4 отбора във Втора лига ще отстъпят своето място на четирите първенци от Трета лига.

Правилото за участие на млади играчи във Втора професионална лига също ще бъде обсъдено и решено от Изпълнителния комитет на БФС, но решението, до което достигнаха клубовете, е за задължителни двама играчи до 21 год. по 45 мин. минимум на терена.

Новите формати и всички промени в Първа и Втора професионални лиги ще бъдат предложени за одобрение от страна на Изпълнителния комитет на БФС.

Проведе се и Бюро на Изпълнителния комитет, което одобри съставите на постоянните комисии към БФС за сезон 2016/17. Приет бе и съставът на ранглистите за делегати и съдийски наблюдатели за следващия сезон. Като точка от дневния ред бе разгледано и прието предложението за промени в наименованието и формата на професионалните групи, като от 30 юни 2016 г. "А" и "Б" група прекратяват съществуването си, отменя се и Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2015/16.

От 1 юли 2016 г. се създават:

Първа професионална лига от 14 отбора,

Втора професионална лига от 16 отбора,

Трета лига от клубове с аматьорски статут в състав от четири регионални групи, съгласно административно-териториалното деление на страната.

Бюрото предлага на Изпълнителния комитет да покани в състава на Първа професионална лига 14 отбора измежду клубовете, получили лиценз за участие в досегашните "А" и "Б" групи. В състава на Втора професионална група са поканени 16 отбора измежду клубовете, получили лиценз за участие в досегашните "А" и "Б" групи, както и от "В" футболни групи до попълване на състава. Възлага се изготвянето на Проект за Наредба за първенствата и турнирите в Първа и Втора лига, както и в аматьорските групи на БФС за сезон 2016/17.