В краткосрочен план Министерството на здравеопазването работи за вдигане на запорите, предоговаряне или преустановяване на неизгодните договори и вземане на нисколихвен дългосрочен кредит, коментира зам.-министърът и подчерта, че болницата във Враца има кадрови и професионален капацитет да заработва близо милион приход по здравна каса месечно. За да проработят обаче краткосрочните мерки на МЗ, здравната структура трябва да работи на пълни обороти и в пълен обем.

Зам.-министър Нейчева пое ангажимент до седмица да бъдат доставени лекарства и консумативи за нуждите на болницата. Тя беше категорична, че лечебното заведение ще бъде запазено в настоящата си структура, за да продължава да бъде гръбнак на здравеопазването за 180-те хил. граждани на областта. „Това, което видях, неприятно ме изненада – от 2013 г. до 2015 г. са трупани по 2 млн. дългове на година, като отделно от това има просрочия, възлизащи на 7 млн. лв. Прави впечатление, че и тук заварваме договори в съотношение 85% спрямо 15% в полза на частни структури, като този ощетяващ феномен не е прецедент, а е практика в градове като Ловеч, Враца, Кюстендил и други“, посочи зам.-министър Нейчева.

МЗ ще изпрати свои юристи и икономисти - външни на врачанската болнична структура експерти, които да анализират състоянието на лечебното заведение и да предложат допълнителни оздравяващи механизми. Ще бъде свикано и общо събрание на акционерите, като целта е министерството да има свой представител в борда на директорите на болницата. По отношение на дългосрочните мерки се водят разговори между здравния министър проф. Николай Петров, премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, като се търси общо решение за стабилизиране на областните болници в страната. „Трябва всички политически сили да положат усилия не само за връщане на болницата във Враца към нормалността, а и като цяло за оздравяване на областните болници. Здравето няма цвят и Министерството на здравеопазването ще разчита на подкрепа от всички страни.“

На срещата кметът на Община Враца Калин Каменов специално подчерта: „Факт е, че за първи път от последните две години има реални действия по отношение на финансовото състояние на Многопрофилна болница за активно лечение „Христо Ботев“. Според мен е изключително важно Агенция за държавно-финансов контрол да извърши необходимата проверка и да излезе със становище, тъй като нито една от засегнатите страни не може да бъде обвинител по казуса. Тук е мястото да уточня, че в последната една седмица имаме непрестанна връзка с Министерството на здравеопазването, обсъждайки различни варианти за оздравителен план на болницата. Община Враца като акционер също търси варианти. Миналата седмица на извънредно заседание на Общински съвет се взе решение за отсрочване на задълженията на МБАЛ към Община Враца. Следващата стъпка е закупуването на бившата сграда на ТЕЛК, необходима за социалните функции на местната администрация. Всеки един от вас знае, че в началото на годината отпуснахме целева субсидия за закупуване на техника. Категоричен съм, че Община Враца прави и ще направи всичко, което е възможно, за да помогне на врачанската болница.“ – каза още кметът Каменов пред присъстващите на срещата лекари и медицински сестри.

На срещата присъстваха още областният управител Малина Николова и директорът на болницата Орлин Цветков, които изразиха подкрепа към действията, предприемани от здравно министерство.