"Трябва да имаме права да назначим теста, трябва да има пункт, към който да ви насочим, за да се направи този тест. Ако има пациент, който не е добре и няма личен лекар, той би могъл да се самонасочи към този пункт, ако знае къде се намира", призова д-р Николова.

По думите й трябва да се търси начин да се скъсява пътят на пациента, а не да се удължава. Идва есента и сме притеснени, каза тя. Когато грипа се смеси с коронавируса какво ще правим. В София има 1000 лични лекари, всички те ли трябва да звънят на епидемиолога, за да искат разрешение за всеки пациент за PCR тест.

"Нямам ден с по-малко от 5-6 обаждания с притеснения за ковонавирус", каза заместник-председателят на БЛС д-р Брънзалов пред BTV. "През есента ще има много повече хора със симптоматика - от коронавирус и от сезонните грипове", коментира д-р Брънзалов. "Трябва да се изправят алгоритмите на поведение на лекарите на всяко ниво, за да може пациентът да получи по-бързо адекватна помощ и по-бързо да бъде излекуван", допълни още той. Животът продължава, за COVID научихме достатъчно и можем да се справяне с неговото диагностициране, подчерта Николова.

"Министерството на здравеопазването се мъчи да намери начин да спре разпространението на вируса. Трябва да се намери някакво равновесно положение, трябва да има баланс в системата и непрекъснато да ограничаваме хората. Това е една въздушно-капкова инфекция - какво да направим, да спрем да дишаме", запита риторично тя. Вирусът съществува, но това не бива да се превръща в страх, който да ни пречи да живеем. Трябва да се съобразяваме с факта, но не и да не излизаме навън, за да не се заразим, призова общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Тя апелира да се спазват противоепидемичните правила - да се спазва дистанция, редовно да се мият ръцете и да ползваме дезинфектанти. При въздушно-капкова инфекция повечето хора ще срещнат вируса и голяма част от тях ще се заразят, прогнозира "Успокоителното е, че няма повишаване ръстът на пациентите в тежко състояние, на пациентите, които са интубирани, а процентът на починали се запазва", отбеляза д-р Николова. По думите ѝ е важно да се разбере, че положителният PCR тест "все още не означава заболяване".

"Трябва да имате и клиника - трябва да имате температура, болка в гърдите, кашлица. Тогава ще започнем да правим някаква терапия и ще разграничим дали човекът има носителство или е болен", обясни тя.