Най-съществената причина за това тежко финансово състояние е, че общинските лечебни заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., като през това време само минималната работна заплата се е променила от 180 на 510 лв.,има промяна в цените на консумативите, лекарствата, услугите и т .н.

”Солидарни сме с протеста на колегите”, каза прокуристът на берковската болница Юлия Веселинова. Не можем да се включим в протеста заради многото пациенти, които минават през здравното заведение в първия работен ден на седмицата. Четири са само случаите на пострадали в поледицата след падналия сняг, отбеляза прокуристът. Болницата в Берковица има пет отделения - Хирургично, АГО, Неврологично, Детско и Въгрешни болести.

"Хората от две общини ще останат без възможности за лечение, ако болницата се закрие”, каза заместник-кметът на Берковица Радослав Найденов. Причините: много от селата нямат редовен автобусен превоз до областния град, билетите са скъпи, направленията за преглед при специалист не достигат.

"Нужна е реформа, но не за сметка на закриването на общинските болници", е позицията на Общината. Засега Берковица успява да осигури макар и трудно задържането на лекарите и сестрите и издръжката на болницата

Продължава подписката в подкрепа на общинското здравеопазване, която Сдружението на общинските болници в България стартира в края на миналата година.

Източник: novinitem.com