Подобаващо и в духа на традицията в мездренското село Ребърково хората отвориха вратите си за скъпите гостенки – пъстрото ято на лазарките, които с песни, смях и весела глъч огласиха улиците на селото. Пременени в национални носии, двадесет и две девойчета пяха и наричаха за здраве и берекет във всеки дом за радост на стопаните.

Библиотекарят Елисавета Тодорова сподели, че за ребърковчани това е един от най-чаканите и радостни дни. Децата с нетърпение се готвят и очакват Лазаровден, за да внесат настроение и надежда във всяка къща. Тя допълни, че това е не просто един по-различен ден за хората, но и начин да пазят и предават традициите и паметта на децата.

Сред цялото пъстро ято се отличаваха най-малката лазарка – само на 6 месеца и две срамежливи девойчета, облечени в автентични носии. Малката Катрин срамежливо разказа, че оригиналната риза със свилени ръкави, вълненика и престилката са ѝ подарени от нейната прабаба, наследила ги от своята баба.

С много усмивки, весели закачки и пълни кошнички с яйца и лакомства, лазарките продължиха да радват стопаните в Ребърково.