Законодателят определи още при повторно нарушение да се налага глоба в размер от 1000 до 6000 лв. и съответно имуществена санкция в размер от 2000 лв. до 10 000 лв. Измененията ще позволят да се даде възможност Комисията за защита на потребителите да може да установява, че на територията на повече от две държави е извършено нарушение, свързано с нелоялни практики и подвеждаща информация. Комисията ще има право да сваля онлайн съдържание, когато санкциониран търговец продължи да подвежда с невярна информация и когато извършва нелоялна конкуренция.

Уточняваме, че става въпрос за директната търговия през интернет. Решението ще се публикува на интернет страницата на Комисията в деня на издаването му и моментално се уведомява по реда, търговецът, който е отговорен за нарушението.

Ако до три дни от уведомяването търговецът не се съобрази с взетото решение, председателят на КЗП издава заповед, с на доставчиците на хостинг услуги да премахнат, блокират или ограничат достъпа до онлайн интерфейса на нарушителя.

Освен това, доставчиците на хостинг услуги имат задължение да изпълнят заповедта също в срок до три дни от уведомяването им.

В случай, че предприетите от КЗП действия не са преустановили нарушението, председателят на Комисията издава заповед, с която разпорежда на регистраторите на домейни да заличат пълното име на домейна на търговеца, отговорен за нарушението.

Също така, ще бъде определен орган, който да изпълнява функциите на единна служба за връзка и да координира дейността на компетентните органи по смисъла на регламента.