По процедурата са изпратени запитвания за разяснения по условията на документацията за обществената поръчка, тъй като същите са непълни, неясни и подвеждащи. Така изготвената документация не осигурява равен достъп на кандидатите или участниците за участие в процедурата и създават необосновани пречки пред конкуренцията като практически прави участието неинформирано и неясно.

Според заложеното в нормативния акт и установеното от фактическа страна е видно, че действително възложителят е нарушил прокламираното от закона, като е публикувал разяснението на четвъртия ден от получаване на искането, вместо на третия ден, както е законоустановеното.

В отговора си кметът на община Мездра не дава конкретни разяснения на поставените въпроси по поръчката, а преповтаря изискванията на документацията на поръчката, поради което същите са обжалвани пред КЗК. В хода на производството комисията е установила констатираните в жалбата незаконосъобразни действия на кмета на община Мездра по издаване на разяснението и на тази база е постановила Решение №560/17.05.2018 г., с което:

1. Отменя незаконосъобразните действия по издаване на Разяснение №26.00-311/27.03.2018 г. на кмета на община Мездра по процедура за възлагане на обществена поръчка, чрез публично състезание.

2. Връща преписката на възложителя за прекратяване на процедурата на основание чл. 110, ал. 1, т. 5 от Закона за обществените поръчки, при съобразяване с мотивите, изложени в решението.

3. Възлага на кмета на община Мездра да заплати направените от жалбоподателя разноски в хода на производството пред Комисията за защита на конкуренцията в размер на 3 250 лв. (три хиляди двеста и петдесет лева).

4. Оставя без уважение искането на възложителя за възлагане на направените в производството разноски.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14 дневен срок от съобщаването му на страните.