Промените в Наредба № 34 от 1999 г. са публикувани за обществено обсъждане. Предвижда се първоначалната цена да е в диапазон от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място. В същата разпоредба е описано и регулиране на цената за един километър пробег извън населено място, която не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа за населено място с повече от 50%.

В доклада към проекта за увеличение на цените се посочва, че промяната в тарифите е аргументирана с цел "защита на потребителите". Според регулатора разпоредбите, които регулират или оказват съществено влияние върху цените, могат да представляват ограничение на конкуренцията.

От 2007 г. насам на три пъти КЗП е заявявала, че не подкрепя въвеждането на каквато и да е форма на ценова регулация по отношение на таксиметровите услуги. За последно, преди пет години, регулаторът се обяви против разпоредбите в Закона за автомобилните превози, които дадоха възможност общините да определят минимални и максимални цени на таксиметровите услуги. Ако бъдат приети внесените промени ни очаква сериозно поскъпване на таксиметровите услуги. Цените на таксиметровия превоз в София в момента са 70 стотинки първоначална такса без разлика при дневна и нощна тарифа.

Дневната тарифа е 79 ст./км, а нощната - 90 стотинки. При евентуална промяна първоначалната такса ще трябва да стане минимум 1,58 лева през деня и 1,80 лева през нощта. Ако шофьорът или таксиметровата компания реши да се възползва от пределната цена за стартовата тарифа, то броячът ще започва да отчита от 2,37 лева през деня и 2,70 лева през нощта.

Източник: monitor.bg