Кварталните полицаи по селата и в малките населени места ще влязат в ролите на катаджии и ще имат право да пишат актове за пътни нарушения. Това съобщиха от ръководството на отдел „Пътна полиция” при ГД „Национална полиция”, цитирани от „Телеграф”.

Промяната ще бъде въведена за 18 от общо 28 области в страната и ще стартира от края на август месец т.г. В големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Плевен единствено пътните ченгета ще продължат да имат право да санкционират по Закона за движение по пътищата, пише БЛИЦ.

Причината е, че в тях има достатъчно катаджии. Отделно от Охранителна полиция могат да спират при явни нарушения и да викат патрул на КАТ да пише акт или фиш.

В малките населени места обаче има недостиг на полицаи, които имат право да дебнат за джигити на пътя.

„По този начин няма достатъчен контрол и там стават много тежки катастрофи”, признаха от КАТ. За да поправят това, от МВР са разпоредили със заповед кварталните ченгета към общо 18 областни дирекции на полицията да минат обучение и теоретичен изпит по Закона за движение по пътищата. След това те ще могат да пишат актове и фишове за нарушения по шосетата.

„Целта не е да се крият в храстите и да дебнат за рушвети, а да подпомогнат контрола”, обясниха от Пътна полиция.

От КАТ обещават кварталните ченгета да не спират по избор или на случаен принцип шофьорите, а да вдигат стоппалката само при явно и нагло нарушение.

„По селата карат мотопеди без каски, зад волана са пияни, без колани, отнемат предимство. За тези неща ще се следи”, уточниха от МВР.

Един квартален полицай ще дебне за джигити е около 12-14 села, за които отговаря.

Източник:БЛИЦ