Политическият кабинет на Кунева в качеството й на министъра на образованието и науката включва десет души, петима от които са съветници и експерти. Седем служители на МОН се грижат за комуникацията с медиите и за протокола. 111 служители наброява щатният състав на Главна дирекция “Структурни фондове и международни образователни програми”. Тези служители са част от общо 356 работещи в специализираната администрация на МОН.

Устройственият правилник предвижда създаването на две нови дирекции – “Професионално образование и обучение” и “Образование на българите зад граница и училищна мрежа”. Друга съществена промяна е отпадането на дейността инспектиране, която са изпълнявали служителите на дирекция “Организация, контрол и инспектиране”. Тази роля ще се осъществява от новосъздадения Национален инспекторат по образованието.

Изненадващата промяна на Устройствения правилник на ведомството е в резултат на извършен анализ на дейността на администрацията на МОН и отразява идеите за по-целесъобразно разпределение на функциите и задачите, твърди Кунева. Обичайно Устройствените правилници се изменят в началото на мандата на един министър. В конкретната ситуация, вицепремиерът и образователен министър добавя и друг аргумент за изменение на структурата на МОН – влизането в сила от 01 август на новия Закон за предучилищното и училищно образование.

Източник: БГНЕС