Храмът на източните бойни изкуства в Мездра - КИБИ "Лотос-М" посрещна своя 30-годишен юбилей с богата програма и над 100 гости, първите и настоящите състезатели. Инструкторът по източни бойни изкуства, сенсейВасилий Ковяр, вече три десетилетия обучава, възпитава и изгражда личности в града и общината, които правят първите си стъпки в изучаването на класическия вариант на Карате-до - Шотокан (Shotokan). Тук децата изучават класическия вариант на Карате-до - Шотокан, съхранил духа и традициите, завещани от бащата на модерното карате, японския майстор Гичин Фунакоши (1868-1957).

През този период през Школата за бойни изкуства са преминали точно 2 600 каратеки, каза сенсей Василий, от които най-малкият днес еХристо – само на 4 години и половина. За рождения ден на своя Храм на духовното извисяване и вътрешна хармония бяха дошли и първите ученици на сенсей Василий – Георги Ценов, Вени и Иван.

С нескрито вълнение Василий изрази своята огромна и изключителна благодарност към всички, които са били до него в тези 30 години. Той каза, че е поканил духа на своя пръв съмишленик – покойният вече бивш градоначалник на Мездра – Цветко Петков, както и неговите наследници – Иван Аспарухов и Генади Събков, както и към своя бивш ученик – Преслав Христов, към които изрази своята благодарност за разбирането, доверието и неизменната помощ. Василий благодари и на своите сподвижници и колеги треньори Лилия Николова от ЖКХГ „Анелия“ и Жанета Лашкова – СК „Атлет“ .

Най-вълнуващият момент от тържествената вечер бе признанието на Василий към неговата съпруга и духовна Муза – Феня Каранейчева. Думите му бяха повече от признание, те бяха израз на преклонение пред тази невероятна жена, която и днес осмисля живота му: „Ако Христос е правил чудеса, то Феня е моят Христос тук. Щом имам нея тук, в Мездра, значи съм попаднал в рая“ –думи, които предизвикаха сълзите на цялата препълнена зала.

Програмата продължи с демонстрации на възпитаниците на Учителя, в които взеха участие от най-малките, до най-големите. С притаен дъх залата стана свидетел на смъртоносни хватки с хладно оръжие. Василий заяви, че всички състезатели, които вече имат „син пояс“, вече тренират и с всички видове оръжия за самозащита.

Вниманието на присъстващите бе привлечено от демострациите на бразилското бойно изкуство „Капоейра“ или „танцът на шамарите с крак“, демонстрирано от Вита Дончева. Тя разказа накратко какво всъщност е „Капоейра“. В буквален превод означава "висока трева". За бразилците е танц, традиция, история, философия и начин на общуване. Бойното изкуство с елементи на танц, първоначално е практикувано от черните роби в Бразилия, днес „Капоейра“ или „Енгола“, е разпространена по цял свят.

Празничната вечер продължи със специална чайна церемония, поднесена от Биляна Николова.

Г-жа Мисаки Нишимура сподели, че за пръв път е в Мездра, но е впечатлена от красотата на града и гостоприемството на мездренчани. Тя изрази задоволство, че има възможността да посети един малък, но изключително приветлив български град, и е изключително радостна, че дори в малкия град, е открила оная духовна връзка, наречена култура, която сближава хората. Тя изрази увереност, че само опознаването на културните традиции на народите могат да променят хората да направят света по-добър.