Кулинарното събитие бе своеобразно продължение на Проекта „Заедно за по- добро бъдеще на децата ни", който събра ученици, родители и доброволци в една обща кауза. И отново всички заедно създадоха истински кулинарен празник – от традиционната българска трапеза за предстоящия голям християнски празник Димитровден, до изисканата и екстравагантна маса в петзвезден ресторант.

По стародавна българска традиция гостите бяха посрещнати с хляб и мед, а Василена и Ивона разказаха за празника и поверията свързани с него. Така от изконно българското, бъдещите кулинари поведоха гостите към изтънчения съвременен вкус на нашето време.

Безспорен е фактът, че в последните години Професионалната гимназия става все по-привлекателно място за младите хора, които откриват тук тайните на кулинарното изкуство и получават неограничени възможности за професионална реализация. От тази година те имат вече и своя нов учител и наставник шеф Иван Иванов, с когото заедно ще овладяват свещенодействията в кухнята. Визитката на шеф Иванов е толкова богата, че самото му присъствие сред младите хора е достатъчна мотивация за успешната им реализация. Възможността да се учиш от човек, който е работил като главен готвач в ресторант със звезда „Мишлен“ в швейцарския град Цюрих, в „Кастел Фузано“ в италианската столица Рим, в редица грандхотели у нас, е повече от предизвикателство и най-вече желание и увереност.

За своята работа с бъдещите кулинари шеф Иванов изрази своето удовлетворение от желанието и овладените умения на гимназистите и изрази надежда, че много от тях могат да станат отлични майстори готвачи.

Разбира се, думите му бяха подкрепени и с представеното четиристепенно меню в луксозен ресторант за четирима, подготвено от „алековци“ под неговото вещо ръководство и учителите по професионална подготовка.

Една от приятните изненади за празника бяха кулинарните изкушения на най-младите бъдещи готвачи от VIII-б клас, които заедно със своите родители бяха подготвили различни вкусотии, приготвени със сезонни плодове и зеленчуци.

В края на кулинарното пътешествие „алековци“ спечелиха аплодисментите на всички с богато подредените кулинарните изкушения, приготвени от екипите на бъдещите мастър- шефове от 9, 10, 11 и 12 клас, за добро настроение и вкусна дегустация.

Гости на кулинарния празник бяха заместник-кметът Нели Минева, инж. Петя Личева – старши експерт по „Професионално образование“ в РУО – Враца, Елена Нанова - началник отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване“, Илияна Александрова, Маргарита Петкова – кметски наместник на с. Царевец, работодатели, ученици от Ученическите съвети в двете основни училища в града, родители.