Годишният хорариум пък е 100 часа. Заниманията ще бъдат свързани с български исторически факти и личности, исторически и природни забележителности, човекът и обществото, знания за християнството, културата, фолклора, традициите на българите, формиране на танцови, вокални и театрални състави, школи и др. Програмата предвижда да бъдат осигурени пари за финансиране на средства за транспортиране на фолклорни костюми и народни музикални инструменти, закупени от България. Предвижда се и финансиране на кандидатстудентски курсове

по български език, история и география за подготовка за прием в български университет. Обучението включва до 100 учебни часа по български език и литература и до 80 по история и география.

В националната програма е заложено също така осигуряване на учебници и учебни помагала, книги от български автори, подпомагащи обучението, аудио-визуални продукти и художествена литература съгласно учебните програми по български език и литература. Както „Монитор“ вече писа, проект на Постановление на Министерския съвет предвижда възможност за електронно обучение в неделните ни училища. При определени условия учениците зад граница могат да се обучават електронно комбинирано с частично присъствени часове, които да не са по-малко от 30% по съответния предмет или пък изцяло онлайн.

Комбинирана форма на обучение се предвижда в случай, че учениците временно нямат възможност да бъдат в класните стаи, както и за децата със специални образователни потребности (СОП). Електронно обучение без присъствени часове пък може да се провежда в случай, че на радиус на 200 и повече километра от дома на детето няма неделно училище.

Уроците могат да бъдат изцяло онлайн и за учениците, които имат обективна и трайна невъзможност да пътуват до най-близкото школо, както и за децата със СОП. Документът предвижда в неделните школа да се подготвят деца в предучилищна възраст от 4 години, както и ученици от 1-ви до 12-и клас.