Във връзка с постъпилата информация КРС е извършила проверки. Установено е, че към български абонати са били осъществени краткотрайни позвънявания от номера от Словения (+38643), Бенин (+229), Сиера Леоне (+232), Конго (+224), Албания (+355), Косово (+38643 и +38649), Науру (+674) и Екваториална Гвинея (+240). Позвъняванията са направени с цел осъществяване на обратно изходящо повикване или изпращане на кратко текстово съобщение от българския потребител към викащия номер.

Мобилните оператори са сезирани за проблема, като са предприети и съответните мерки за блокиране на посочените номерационни обхвати.


КРС призовава всички крайни потребители да бъдат предпазливи. Припомняме, че международният телефонен код на Република България е +359 и при получаване на повиквания от дестинация с друг код, потребителите следва да ги третират с повишено внимание. Повиквания или изпращане на съобщения към телефонни номера с различен от посочения префикс се таксуват като международни.

С цел ограничаване на неблагоприятните финансови последици, КРС съветва крайните потребители да не връщат обаждания или кратки текстови съобщения към номера от посочените номерационни обхвати или към номера, които са непознати или изглеждат съмнителни.