Съгласно регламента, участниците в "Kreta Run 2019" ще се съревновават в три категории - мъже, жени и юноши. Таксата за участие е 15 лв. на състезател, като записването става непосредствено преди старта в Кметство Крета. Призьорите в спортната проява ще получат медали и грамоти, както и куп атрактивни награди: за първо място - домашна туршия и сланина, за второ место - домашен суджук, за трето место - кило домашно вино.

Ще има и томбола с други домашни благинки за зимата - лютеници, лютики, кьопоолу, сланина, чесън и прочее, а класиралите се на последните места ще бъдат "наказани" със свински мръвки с лук и вино.

Миналата година в "Крета рън 2018" взеха участие 56 любители на планинското бягане от София, Враца, Мездра, Монтана, Видин, Берковица, Чипровци, Стара Загора, Русе, Добрич, Панагюрище, Койнаре и др. При мъжете триумфира двукратният победител в дуатлона на 200 км в "Обиколката на Витоша" Кристиян Кирилов от Берковица, а при жените - столичанката Тоня Цветкова.

В първото издание на състезанието през 2017 г. се включиха 30 бегачи. Победител при силния пол тогава стана Николай Георгиев от монтанското село Говежда, при дамите - Радина Галова от София, при юношите - Теодор Славов от Мездра.

Стартът на "Kreta Run 2019" е в 11:00 часа на 27 януари (неделя) на площада в центъра на село Крета, а финалът по програма е около 14:00 часа.