За втора поредна година Министерството на туризма организира церемонията, за да стимулира българските общини. Претендентите за първите места се състезаваха в общо 16 категории. На церемонията присъства и председателят на Народното събрание (НС) Цвета Караянчева. Тя изтъкна, че успехите на българския туризъм се дължат на общите усилия на институции и граждани.

Статуетка в категория „Иновация“ получи веломаршрут Дунав Ултра, който е дълъг 700 километра и минава през 15 общини. Петзвездният шахматен мач под небето в морския курорт Албена пък бе отличен с приз за „Специализиран туризъм“.

Фестивалът Франкофоли пък бе награден за „Туристическо събитие“. Празникът на розата в Стрелча спечели „Духът на България“. Община Сандански грабна първото място за „Туристическа дестинация“, а Пловдив за „Община за културно-исторически туризъм“.

За „Туристическа атракция“ българите избраха Бегликташ, а „Община за балнео- и СПА туризъм“ Минерални бани.

В категорията „Община за морски туризъм“ най-много гласове събра Поморие, а Банско бе награден за „Община за планински туризъм“.

Репортерът на „Монитор“ Магдалена Ковачева бе отличена на III място за материала си „Картофена торта и палачинки опитаха туристите в Чепеларе“.

По време на церемонията кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че за столицата 2017 г. е била успешна в сферата на туризма - 1,1 млн. са туристите посетили София за първите 10 месеца, което е ръст от 11% в сравнение с миналата година. Отчетеният ръст при нощувките пък е 13 на сто.

Източник: monitor.bg