"Някакси това непрекъснато включване на Щаба създава безпокойство, вирусът не е приключил, но ние чисто психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живота", добави министър-председателят. И няколко пъти натърти, че кризата не е завършила.

Това което "направихме", никой друг в света не го е направил. "Снощи доц. Мангъров ми каза - когато има победа, победителите са много". "Дано нямаме повод наново да възстановим Щаба", добави Борисов.

Премиерът уточни, че НОЩ не се разформирова и засега ще действа до 31 декември тази година. Задачата ще е да координира подготовката, да има готовност при лошо развитие на нещата.

"Благодарност не сме очаквали", продължи Борисов и отрече, че е всявал паника заедно с НОЩ, защото "всяка една телевизия от сутрин до вечер" излъчвала колко са болните по света, смъртните случаи, гробовете. По думите му, нямало лидер в света, който да не казвал на хората да си останат вкъщи. И заяви, че най-меките мерки, с най-добрия резултат, за най-кратко време, са в България.

На въпрос какво отпада от 15 юни, отговорът беше, че две неща са категорични - дистанция и дезинфекция. "Не трябва за всяко нещо да пишем и четем какво ще се случи буква по буква. Всеки може по желание да си носи маска - който е по-страхлив, да си носи", уточни Борисов. В крайна сметка и каза, че "политическото решение е мое" - за отпадането на мерките от 15 юни нататък. "Да, трябва да си миете по ръцете", раздразни се Борисов, след като два пъти беше питан за 14-дневната карантина при влизане от чужбина, за носене на маски на закрито.

Все пак Борисов уточни, че засега от най-тежко заразените държави в Европа няма да се маха карантината от 14 дни, но не уточни кои държави има предвид. А премиерът каза и, че "и без това стадионите ни не се пълнят".


Източник : actualno.com