„До 2016 г. Законът за висшето образование регламентираше абсолютно либерализиран прием в това число и в държавните висше училища. Държавата финансираше търсенето от страна на студентите с помените, които бяха направени през 2016 г. дадоха право на Министерски съвет и на министерството да правят политика за преструктуриране на приема и неговото редуциране. За четири години беше намален от 58 на 43 хил. Като най-голямото намаление в държавните висши училища най-голямото намаление беше в социалните, стопанските и правните науки, близо 60 %. Изведохме списък с приоритетни професионални направления като опит да обвържем търсенето на образованието с потребностите на пазара на труда. Това са най-общо професионалните направления, които имаме разрив между бъдещето търсене на пазара на труда и днешното търсене на пазара на образование“, каза още Вълчев.

По думите му тези професионални направления получават допълнително финансиране. „Миналата седмица Министерски съвет прие промени в четири постановление“, каза още министърът. Той поясни, че с тях с е правят общи промени, които засилват обвързването.

„Първо, че се разтягат коефициентите, прави се още по-голяма диференциация между професионалните направление между висшите училища. Второ, гласуват се трети допълнителни стипендии по постановление 90, които ще бъдат за кандидат-студенти от 10 % най-високи резултати от външното оценяване по български език и литература, завършили гимназия и от 50-те % с по-високи резултати от външното оценяване по математика, физика и химия“, каза още министърът.

Той посочи, че има промени в постановление 64, които още повече ще диференцират приема между професионални направления и ще позволят да се прави още по-активна политика.