В позицията на "Обединени патриоти" пише още: "Ние уважаваме възможността да познаваш различията в културните особености на етносите в България, но когато историята се подменя и подчинява на политически цели в съвремието, налага се провалилата се в Европа теза за мултикултурализма, принизява се ролята на българския народ, като държавотворен, а съвременната държава, като продукт на многовековните усилия на българската нация, това няма как да приемем.

Учудващо, а всъщност не, е повтарянето и втълпяването на децата от най-ранна възраст на едни и същи тези във всеки един от учебниците от Първи до Четвърти клас, че България е многонационална, мултиетническа и мултикултурна държава. Всъщност децата ни се докосват за първи път до историята на България чрез учебните предмети със семплите, безлични и неангажиращи наименования "Околен свят" и "Човекът и обществото“.

Време е да върнем истинските, традиционни имена на обичаните от всички българчета учебни предмети "Роден край" и "Родинознание", пишат в заключение от коалиция "Обединени патриоти".