“В България има опити за насаждане на радикален ислям! Около това становище се обединиха участниците в провелата се в Народното събрание кръгла маса на тема „Радикалният ислямизъм - заплаха за националната сигурност на Република България“. Инициативата за срещата беше на заместник-председателя на парламента и председател на ВМРО Красимир Каракачанов, водещ беше русенския депутат Искрен Веселинов, а участие в нея взеха главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, евродепутатът Ангел Джамбазки, народни представители от различни парламентарни групи, бившият главен мюфтия Недим Генджев и представители на религиозни общности, експерти и анализатори от научните среди, като проф. Чуков, проф. Алтънков и др.“ Това съобщи след срещата народният представител от Врачанско Красимир Богданов.

Красимир Каракачанов подчерта, че темата е изключително актуална, защото зачестяват зловещите престъпления, извършени от последователи на радикалния ислям. През последните години много се говори за проблема и много от европейските държави вече са предприели мерки за изменение на законодателството с цел изолиране на явлението. Той добави, че България има предимството да не е силно засегната от случващото се, но сега е моментът, освен да анализира и наблюдава процесите, държавата да предприеме бързи мерки, за да се защити сигурността на обществото.

Главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм. Той класифицира твърденията, че у нас няма почва и наченки за разпространение на радикален ислям, като „меко казано неверни“. Би следвало да има ясна дефиниция какво е радикален ислям, каза още Цацаров и се спря в детайли на някои особености. Той посочи, че има тънка линия между мерките срещу тероризма и нарушаването на гражданските права, но прокуратурата ще работи по същия начин независимо от критиките към нея, визирайки делото срещу ислямските проповедници в Пазарджик.

У нас досега има много добър баланс в отношението между вероизповеданията, нищо лошо не можем да кажем за мюсюлманската религия, проблемът възниква от радикалния ислям, каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

В момента има 450 неработещи джамии, защото не са плащани заплати. Знае ли някой кой и какво се проповядва в тях, зададе риторичен въпрос председателят на Висшия мюсюлмански духовен съвет и бивш главен мюфтия проф. Неджим Генчев. Той подчерта, че държавата трябва да има контрол над обучението на имамите и се съгласи с предложението Дирекцията по вероизповеданията да поеме издръжката на духовните лица, както и да има закон за ограничаване на религиозния фундаментализъм.

Изказвания по проблемите направиха народни представители, учени и експерти, сред които проф. Владимир Чуков, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки и др.

С подобен форум искаме да провокираме изпълнителната власт, защото ни се струва, че и това правителство реагира плахо на проблема, каза при закриването Каракачанов. Той добави, че се иска необходимата воля на цялото общество за противодействие на опасната идеология, но трябва да има цялостна, единна и последователна политика на държавата.