„Миграционният натиск към България се засилва и едва ли той идва само от българо-турската граница. Там са положиха сериозни усилия за защита границата на България от бежанците. Главно, благодарение натискът на Патриотичния фронт, се ускори изграждането на защитното съоръжение и се изпратиха части на армията и полицията. Това обаче не е достатъчно. Оградата все още не е доизградена и правителството трябва да бъде много по-настойчиво към изпълнителите", коментира Богданов.

"Огромна заблуда е, че мигрантите идват само от Турция. Границата с Гърция е още по-уязвима. Там липсват всякакви защитни съоръжения, а охраняващите части са разположени на много голямо разстояние, едни от други. В последния месец, непрекъснато текат информации за задържани бежанци вътре в българската територия. 29 хиляди са случаите на незаконни опити за преминаване на българската граница от началото на годината. Най-остро ефектът от тази пропускливост се усеща във Видинско. Тук човек може лично да се убеди, колко много хора преминават българо-сръбската граница. Аз съм виждал с очите си отъпканите пътеки и следите от автомобили на каналджии в района на община Бойница“, допълни за медиите Богданов.

Упадъкът на Северозапада се определя не само от краха на индустрията в този район, лошата инфраструктура и недостатъчните инвестиции, но и от унищожаването на някогашните гранични войски. За този регион, те имаха огромно значение. С ликвидирането им, премахването на огражденията, полосите и граничните застави, и поверяването на охраната на гранична полиция произлязоха много проблеми, плодовете на което берем сега.

Към момента тази граница се охранява от Регионална дирекция "Гранична полиция" – Драгоман. Налице е дублиране на функциите на структурите в Брегово и Видин, с две администрации и неоправдани административни разходи. Едва ли само кадровите промени в ръководството на „Гранична полиция“ ще решат проблемите.

Нужна е сериозна промяна в структурата на това звено, която да обезпечи ефикасната охрана на българските граници. Около това становище се обединиха участниците в срещата.

Богданов обеща да представи предложенията на експертите - граничари пред 43-то Народно събрание.