„Ние българите сме преживели много крушения, но и много героични моменти. Многовековните борби за национална еманципация и освобождение се превръщат в идеал за възрожденския българин. Не случайно, датата на освобождението на България – 3-ти март е националният ни празник. Но и първите глътки свободен въздух във всеки район и населено място на страната са станали част от колективната памет на местните хора- казва Богданов

9-ти ноември е големият ден на Враца! И не само заради блестящата военна операция на ген. Леонов, довела до освобождението на града, а заради оня заряд на първостроителите, които с жертвата си, бяха създали своята държава на духа, още преди свободата. Под звъня на черковните камбани, под хоругвите с православните светци, глъчката на децата от българското училище и шареното множество, заставаха тревожни, тежките врачански първенци, които знаеха, че от днес нататък, всички радости и скърби на управлението ще тежат на техните плещи.

Днес много хора приемат свободата за даденост, забравяйки жертвите, дадени курбан пред олтара и. Не е лошо, в такива дни да си спомняме за тях. За да не се налага утре, пак да оценяваме свободата, по-скъпо от живота си!” - допълни Богданов и завърши с -"Честит Празник Свободни врачани!"