Качил се в стаята на втория етаж на дома си, пил бира и преброил спечелените на далавера пари. Подсъдимият Л. У. обаче решил да открадне парите на късметлията. Качил се на дърво срещу прозореца на своя познат и го видял, че си ляга. Помислил, че късметлията е заспал и решил да действа.

Л. У. бутнал вратата на стаята, в която спял Ц. Д., но тя била заключена. Натиснал с рамо и с напън успял да изкърти резето. Той търсил портфейла на нощното шкафче, но там го нямало. Решил да провери под възглавницата на спящия, напипал портфейла, грабнал го и тихо излязъл. В двора извадил всичките 4 000 лв., заедно с "чека" за 2 000 лв. и захвърлил празния кожен портфейл. Под една улична лампа видял, че банкнотите са от по 100, 50 и 20 лв. Там запалил с запалката си "чека“ и се прибрал в къщи.

Полицията бързо спипала крадеца и го разпитала, но той категорично и убедително отказвал да знае нещо за откраднатите пари. На 22 май т. г. Л. У., вече забогатял, си купил каруца за сумата от 250 лв. от свой съселянин. Сетне си купил и кон за 600 лв., като платил кеш с банкноти от по 50 лв. След три дни си купил и младо конче за 280 лв. и го подарил на малкия си син Томас. На продавача направило впечатление, че сумите, които Л. У. плащал, били в брой. Той помислил, че работи за "богати хора" от селото и решил, че парите му са от тях.

В края на месец май човек от Камено поле продавал кобила, заедно с кончето, която била родила преди дни. Л. У. се спазарил с него да му ги даде за 1 050 лв. и платил. От документите по досъдебното производство личи, че всички свидетели по делото са имали съмнения относно факта, че подсъдимият разполага с парични средства, които не е в състояние да спечели от работата, която вършел, но мислели, че неговите работодатели са състоятелни хора, които вероятно са му дали въпросните пари.

Засилената му търговия обаче станала известна и на един от въпросните "богати хора", който отглеждал, заедно със семейството си биволи и там като пастир работел подсъдимият. В деня на кражбата човекът доказал, че дал на Л. У. сумата от 100 лв. под формата на 5 банкноти по 20 лева и никакви други пари. Така аферата била разплетена и пастирът на биволи в продължение на половин година ще го пазят надзиратели в затвора.