Според депутата Богданов, ако през 2013г. случаите са 1 902, а през 2014 – 1636, то през 2015 ситуацията наистина е тревожна със задържани 10 586. Само за първите девет месеца на тази година, задържаните нарушители са 8 886. Голяма част от тях са в планинските участъци на Северозападна България, където срещите с т.н. „бежанци“ се превръща в ежедневие.

Ние от Патриотичния фронт проявихме голяма настоятелност пред парламента и правителството и предложихме редица мерки за спиране на нелегалните имигранти. Пред завършване е оградата по границата с Турция. Армията и полицията, включително и подкрепления в жива сила и техника от европейските ни партньори охраняват най-невралгичните участъци. Но проблемът все още не е разрешен.

Едно от важните звена в борбата с нелегалната миграция е пресичането на каналджийството. Факт е, че групи хора от по 15-20 човека няма как да преминат няколкостотин километра сами, без да познават обстановката. Очевидно е, че те са укривани, насочвани и превозвани от хора, които са превърнали тази дейност в печеливш бизнес-допълни Красимир Богданов.

Важна задача пред ръководството на МВР, независимо кой ще е министърът е да се справи с каналджиите. Иначе рискуваме процесът да стане неконтролируем и не дай Боже, в главата на някой управник, особено в бедния Северозапад, да изкристализира идеята за отварянето на нови мигрантски центрове.