Съдебна палата Козлодуй
Съдебна палата Козлодуй

Въпреки задълженията си Й. Х. не подсигурил на площадката колан за работа на височина, не прегледал за наличие на повреди по използваните въжета, сапани и вериги, допуснал по време на преместване на товар да се поправя окачването му, и да се експлоатирането на верижна лебедка с неизправна кука. Немарливото изпълнение на служебните задължения и неосигурен ефективен контрол довели до инцидент на площадка на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД на 7-ми август през изминалата година.

Тогава работещият като котляр Й. П., при монтаж на скара от опорна конструкция за въздуховоди, паднал от височина 4,35 м., като причината за това било откачване на сапана на скарата от куката на макарата. От инцидента на пострадалия била причинена закрита черепно-мозъчна травма, счупване на ребра, наличие на кръв и въздух в гръдната кухина и счупване на лявата хълбочна кост. П
рокуратурата в крайдунавския град повдигна срещу началника обвинение и съдът го призна за виновен за извършено от него престъпление по Наказателния кодекс, но го освободи от наказателна отговорност и му се размина само с глобата от 1 000 лева.