И тази година екип на „Media News“ се постара да отрази кой, къде и как се включи в почистването в близките до общинския център села. В село Крета кметът Виолета Панова още в 9.00 часа бе събрала около себе си три ранобудни деца – бъдещата четвъртокласничка Кристина и шестокласниците Паола и Станислав, които, въоръжени с чували и ръкавици, щурмуваха детската площадка и двора на църквата. Децата събираха с ентусиазъм разхвърляните хартии и найлонови торбички.

Запитани защо го правят, с широка слънчева усмивка малката Кристина каза, че искат да играят на чисти места. „Трябва всички да пазим чисто, защото тук живеем, тук играем. Малко сме, но и децата в Крета са малко, и други ще дойдат, но още не са станали. Не очаквам да се включат възрастните“. Това признание събужда много въпроси към самите нас, възрастните, тъй като точни ние сме тези, които трябва да възпитаваме ценности у децата си. Малко по-късно към групата се присъедини и малката Теодора, която още разтриваше сънените си очи.

В Ребърково картината бе същата – кметът Петър Петков и трима малки ентусиасти-Преслав, Пламен и Паола събираха огромната грамада от боклуци, изсипани до празния контейнер. Кметът на селото сподели с огорчение, че възрастните отговарят с пренебрежение на подобни инициативи.

„ Не само един ден, а 364 дни в годината трябва да поддържаме селото си чисто. Обидно ми е, че никой не пази, никой не желае да положи поне малко усилия да изхвърли боклука си на определените места. Колкото и пъти да казвам, че е достатъчно да ми се обадят, че трите контейнера в селото са пълни, за да взема мерки да се извозят, получавам мълчание и безразличие. Всяко домакинство има кофи за смет, и пак се изхвърля безразборно. Ето тук беше се превърнало в едно огромно бунище, което разчистихме с трактор“ - разказа с явно разочарование местнят управник.

Между двата блока „Химик 1“ и „Химик 2“ в Мездра открихме обичайните заподозрени – десетина граждани, живеещи в двата блока, отново бяха хванали метлите, мотиките и греблата и старателно събираха опадалите листа и почистваха тротоара и междублоковото пространство. Домоуправителят Венко Генов изрази своето съжаление, че с всяка изминала година, желаещите да почистват мястото, на което живеят, си остават едни и същи.

„Всяко година излизаме едни и същи хора, много от тях вече са възрастни, но не престават да поддържат простраството пред блока ни. Ето и тези беседки, те са общинска собственост, използва ги кой ли не, но не си събират боклуците. Всяка сутрин чистим оставеното от вечерта“.

За разлика от Крета и Ребърково, в Брусен, Крапец и Върбешница не открихме нито един ентусиаст. В Брусен например дори не знаеха, че този ден е определен за почистване в национален мащаб. А тротоарът пред кметството в селото бе осеян с хартии и украсен от многоцветни найлонови торбички.

В Боденец открихме секретаря на читалището Янушка Григорова и един от PR-те в общината, Галя Василева и нейното куче, които събираха в чували празните пластмасови бутилки и разхвърляните боклуци в началото на селото около чешмата и лилавата автоспирка. Янушка Григорова със съжаление сподели, че са откраднали дори сандъчето с цветя на спирката, та са го заменили с ново. Двете бяха подготвили импровизирани цветарници от стари автомобилни гуми, в които ще засеят лавандула, за да се изпълни идеята за „лилава улица“ в селото.