„Щастлива съм, че с всяко следващо издание на лагера, виждам все повече младежи, желаещи да представят Враца на нашите приятели от Корея. Безспорно двигателят на този обмен на култури, между двата народа, е Ким Чълхо - който наричаше себе си – „корейски врачанин“. Вярвам, че днес, частица от него е във всеки от нас! Пожелавам на всички участници много емоционални моменти. Искам да кажа на нашите гости от Корея, че винаги са добре дошли във Враца!“ – каза при откриването на „Културния лагер” зам. кмета Мария Попова. Г-жа Пак Сънг Сук изказа на чудесен български език думите си на благодарност към кмета на общината и към хората от Враца и искрено сподели, че чувства всички като свои приятели.

Същинското тържество започна с българско хоро, на което се хванаха за ръце корейски, български младежи и малките танцьори от Центъра за работа с деца. Девойките от балетна формация „ Пинк Дивас” от Бяла Слатина показа уменията си в ритъма на корейските танци Гашинал и Хейт в модерният стил к-поп танц, превърнал се в хит сред тийнейджърите. Лагерът продължи със игри и забавления. Такива ще има и през днешният ден.

Участниците в културната проява ще имат възможност се включат в различни тематични прояви, да опознаят отблизо корейските традиционни облекла, дори да се пременят с тях, и всички ще опитат вкусотии от корейската национална кухня. Корейската група ще отпътува за страната си в неделя. Г-жа Пак Сънг Сук сподели за медията ни, че не само в спомените си ще се връща във Враца, но при всяка възможност ще идва в красивия град под величествения Балкан, който и двамата с Ким са заобичали като своя роден край.