Конференция, посветена на 90-годишнината от рождението на скулптора Петко Мичев (1926-2010) се проведе в Мездра. Проявата бе от програмата на XXIII Празници на Искърското дефиле, домакин на които е железничарският град, и заключително мероприятие от Първия Регионален симпозиум по интериорна дървопластика, организиран от Община Мездра в памет на самобитния творец. В конференцията взеха участие представители на културни институции и художници от общините Мездра, Своге и Нови Искър, ценители на изобразителното изкуство.

"Мездра е дала много таланти на региона, на страната, на света, заяви при откриването на форума кметът на общината Генади Събков. Но изключително обаятелни хора като Петко Мичев са голяма рядкост, дори в национален мащаб. Аз го познавах и като човек, и като творец, и знам каква чудесна душа носеше в себе си, какъв невероятен талант бликаше от него. Още един път: поклон пред неговото творчество!”

Специален гост на събитието бе съпругата на Петко Мичев - 82-годишната бивша начална учителка Йонка Мичева, която разказа любопитни неща от съвместния си живот и творческата биография на емблематичния творец. Специално за проявата Йонка Мичева бе донесла първата му пластика от дърво - на малкото момченце, олицетворяващо автора като дете.

"Той беше талантливият ваятел, творецът, който вдъхваше живот на дървото и пресъздаваше с рядко умение и художествен финес многообразната красота на живота, подчерта при представянето на Петко Мичев Светла Дамяновска, уредник на Градската художествена галерия. Негови творби се съхраняват във фондовете на много галерии у нас и в чужбина - във Франция, Япония, Русия и др. Стотици са изящните му скулптурни композиции, въплътили в себе си българския дух и хубостта на хората и природата ни.

Любовта към родния край и творческата свобода, на която скулпторът се радваше в родното си Старо село, са причините да изживее живота си в него, неизкушен от възможностите на големите градове. И да остане една от ярките личности на селището, на общината ни и на Северозапада”, каза в заключение Дамяновска.

Програмата на конференцията обогатиха документалният филм „Петко Мичев… староселският скулптор” на журналистката Маргарита Стефанова и на оператора Цветелин Цветанов, както и репортажи на Студио „Медиа+”, излъчени по случай 90-годишния юбилей от рождението на твореца и ретроспективната изложба-скулптура, организирана във Враца с негови произведения от фонда на Художествена галерия "Иван Фунев” при Регионалния исторически музей и от този на Градската художествена галерия в Мездра.

Конференцията завърши с награждаване на призьорите в Регионалния симпозиум по интериорна дървопластика "Петко Мичев”.